Pomoc w ramach POPŻ kierowana była i będzie pomoc do osób i rodzin, które z powodu zbyt niskich dochodów znajdują się w trudnej sytuacji życiowej i mają trudności w zapewnieniu sobie i swojej rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych.

W ramach Programu osoby spełniające kryteria finansowe (952 zł – osoba samotna i 771 zł na osobę w rodzinie – do tej kwoty nie wlicza się programu „Rodzina 500 +”) mogły i wkrótce nadal będą mogły otrzymywać wsparcie na dwa sposoby:

  • w postaci artykułów spożywczych;
  • w postaci udziału w warsztatach kulinarnych i zajęciach edukacyjnych na temat prawidłowego odżywiania.

Obydwie formy pomocy mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego, włączenia społecznego osób o niskich dochodach, zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych oraz wzmacnianie samodzielności i umiejętności w prowadzeniu gospodarstwa domowego.

W Podprogramie 2015 Pilski Bank Żywności przekazał ponad 18 000 beneficjentom 1 630 560 kilogramów zróżnicowanej żywości (paczki żywnościowe składały się z 16 rodzajów produktów) o łącznej wartości 5 094 708 złotych

W działaniach towarzyszących (warsztatach), których na terenie 5 powiatów (13 gmin, 23 sołectw) odbyło się 106 (łącznie 265 godzin zegarowych) wzięło udział 1193 osób.

Kolejny podprogram – 2016 rozpocznie się najprawdopodobniej od sierpnia 2016 r. Ogólne zasady nie ulegną większym zmianom, a asortyment produktów, które będzie można otrzymać kształtuje się następująco:


  • Makaron jajeczny – 5kg
  • Ryż biały – 5kg
  • Herbatniki – 2 kg
  • Mleko UHT – 9 l
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający – 2,4 kg
  • Groszek z marchewka – 3.20 kg
  • Fasola biała 3.2 kg
  • Koncentrat pomidorowy 1,28 kg
  • Powidła śliwkowe 1,2 kg
  • Gulasz wieprzowy z warzywami – 4,25 kg
  • Filet z makreli w oleju – 1,36 kg
  • Szynka drobiowa – 2,7 kg
  • Cukier biały – 4 kg
  • Olej rzepakowy – 4 l