Banki Żywności dzięki swoim możliwościom działania na masową skalę, są największym realizatorem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w Polsce. W ostatnim Podprogramie z pomocy skorzystało ponad 750 tysięcy osób. Obecnie organizacja uruchomiła kolejne dostawy żywności w nowym Podprogramie na sierpień 2018-czerwiec 2019. Banki Żywności wprowadziły również praktyki usprawniające cały proces przekazywania produktów, który umożliwia szybszą pomoc i większą koncentrację na człowieku niż na formalnościach. Rozwiązania te zostały docenione przez instytucje unijne.
Jako jedna z 4 organizacji pozarządowych realizujących ten program, Banki Żywności odpowiadają za dystrybucję 54% żywności. Resztę, tj 46% żywności zagospodarowują trzy inne organizacje, biorące udział w programie.
Efektywna realizacja pomocy żywnościowej i szybkie docieranie do osób potrzebujących jest w dużej mierze zależne od możliwości logistycznych organizacji, możliwości technicznych, ale również od kwestii administracyjnych. Profesjonalizacja działań na tych poziomach jest niezbędna by wspierać ponad 1300 współpracujących z Bankami Żywności lokalnych organizacji partnerskich. Ma to przełożenie na końcowego odbiorcę tej pomocy, którym jest człowiek ze swoją podstawową potrzebą dostępu do żywności.
Banki Żywności jako jedyna organizacja biorąca udział w programie POPŻ oprócz wsparcia koordynatora zapewnia dla współpracujących podmiotów specjalną platformę informacyjną z dostępem do niej przez 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu. Stanowi ona bazę wiedzy, kontaktów i wzorów dokumentów dotyczących programu. Dzięki niej organizacje zyskują zcentralizowane informacje dostępne w wygodny, a przede wszystkim szybki sposób www.popz.bankizywnosci.pl
Sukcesem okazały się także narzędzia wsparcia dla partnerskich organizacji, stworzone przez Banki Żywności i docenione przez Komisję Europejską w 2018 roku. Chodzi o „Małego Pomocnika” dla organizacji lokalnych i „Dużego Pomocnika” dla organizacji regionalnych, oba w wersji elektronicznej, dostępnej online. Ich sukcesem jest zmniejszenie części obowiązków administracyjnych szczególnie sprawozdawczych oraz skrócenie czasu przygotowania dokumentów, które generowane są przez system automatycznie. Te rozwiązania umożliwiają współpracującym organizacjom większą koncentrację na człowieku, relacjach i skuteczniejszym pomaganiu niż na formalnościach.
– Zawsze musimy myśleć najpierw o człowieku, niezależnie jak bardzo sformalizowana jest pomoc. Stąd też nasze inicjatywy na usprawnienie procedur. Dążymy do tego by ludzie z osób potrzebujących stawali się osobami potrzebnymi. To wymaga by traktować ich ze zrozumieniem i należytą godnością. Zależy nam nie tylko na tym by otrzymywali oni żywność, ale również by mieli zapewnione wsparcie w postaci możliwości udziału we wspierających warsztatach i by byli włączani w społeczność. Jednak człowiek może zacząć myśleć o innych dobrach i innych wartościach, jak np. swoje zdrowie czy praca, wtedy kiedy ma zapewnioną egzystencje. Zabezpieczenie tej podstawowej potrzeby, którą jest żywność, to w dalszym ciągu priorytetowy element działań. Wiele z naszych organizacji uzupełnia pakiet POPŻ dodatkową świeżą żywnością, pochodzącą z Banków Żywności, np. owocami, warzywami, jogurtami, których program nie zawiera. Zwiększanie ilości i jakości pomocy żywnościowej jest możliwe dzięki masowej działalności Banków Żywności i pozyskiwaniu przez nich produktów z różnych źródeł m.in. od rolników, producentów i sklepów – podkreśla Beata Ciepła, Wiceprezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności
Banki Żywności, od sierpnia 2017 do czerwca 2018 roku, dotarły z pomocą żywnościową za pośrednictwem organizacji partnerskich, do ponad 750 tysięcy osób, przekazując ponad 37 tysięcy ton żywności. Obok wsparcia żywnościowego, osoby potrzebujące mogły skorzystać z ponad 5 tysięcy warsztatów i działań, ułatwiających wychodzenie z sytuacji kryzysowej oraz integrujących ze społecznością lokalną.
Obecnie ruszyły kolejne dostawy w ramach Podprogramu sierpień 2018 – czerwiec 2019. Realizacja tego Podprogramu zakłada przekazanie 35 tysięcy ton żywności w okresie październik 2018 – czerwiec 2019. Zestaw roczny obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 49 kg na osobę w tym: mleko, miód, sery, oleje, cukry, kasze, makarony, ryże, herbatniki, produkty owocowo – warzywne: fasola biała, buraki, groszek z marchewką, koncentraty pomidorowe, powidła śliwkowe, produkty mięsne: szynki wieprzowe i drobiowe, pasztety wieprzowe, kabanosy, filety z makreli oraz gołąbki w sosie pomidorowym.
Założenia programu POPŻ ogólnie:
W ramach trwającego Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej, aktualnie paczki żywnościowe otrzymywać mogą osoby, które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej i nie przekraczają kryterium (od 01.10.2018) 1402 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1056 zł dla osoby w rodzinie. Od Pomoc przekazywana jest w formie paczek z produktami spożywczymi lub w formie posiłków. Ważnym elementem są działania towarzyszące. Są to warsztaty aktywizujące, na których potrzebujący uczą się racjonalnego żywienia, prawidłowego gospodarowania żywnością i budżetem domowym.