Jubileusz 25-lecia Banku Żywności w Pile okazał się rewelacyjną okazją do podjęcia próby pobicia kolejnego rekordu polski Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości. Wyzwanie to wspólnie z nami podjęli: ambasador Banku Żywności w Pile i finalista programu MasterChef Matteo Brunetti razem z właścicielem Największej w Polsce Patelni & Brytfanny Plenerowej, Waldemar Załuski oraz Tesco Polska.

Ślepe ryby to wielopolska tradycyjna zupa warzywna z dodatkiem śmietany. Jej nazwa pochodzi stąd, ze nie była gotowana na mięsie więc nie zawierała oczek tłuszczu. Znana jest również pod nazwą „Rzadkie Pryki”.  Wykorzystując największa w Polsce brytfannę plenerową wspólnie z naszymi partnerami udało nam się przygotować ponad 700 litrów zupy, tym samym wydaliśmy ponad 2 000 porcji uczestnikom Jubileuszu 25-lecia Banku Żywności w Pile.

Sieć Tesco Polska wsparła nas przekazując ponad 200 kg warzyw oraz 500 l wody przeznaczonej na przygotowanie największej porcji zupy.

Największym wyzwaniem w tego rodzaju projektach jest zgromadzenie odpowiedniej ilości produktów potrzebnych do przygotowania potrawy. Sieć Tesco Polska która była również partnerem strategicznym 25-lecia Banku Żywności w Pile przekazała nam wszystkie niezbędne warzywa oraz wodę do przygotowania zupy. Jesteśmy im ogromnie wdzięczni za pomoc i wsparcie naszych nieszablonowych pomysłów – podkreśla Stanisław Borecki, dyrektor Banku Żywności w Pile.

Niezastąpiony ambasador Banku Żywności w Pile razem z Waldemarem Załuskim właścicielem największej w Polsce brytfanny plenerowej dbali o jakość oraz smak zupy. Dzięki zaangażowaniu wielu osób udało nam się pobić kulinarny rekord polski Polskiej Księgi Rekordów i  Osobliwości.

Jest to już drugi rekord Banku Żywności w Pile. Pierwszy który odbył się w 2018 r. dotyczył przygotowania największej porcji jajecznicy do której przygotowania wykorzystano 6 000 jajek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *