W Polsce ponad 2 mln osób żyje poniżej poziomu skrajnego ubóstwa, z czego aż 196 tys. w Wielkopolsce. Północna Wielkopolska należy niestety wciąż do subregionów relatywnie najbiedniejszych. Syntetyczny Wskaźnik Ubóstwa jest najwyższy w powiatach złotowskim, chodzieskim, pilskim, wągrowieckim
i tylko minimalnie lepszy w czarnkowsko-trzcianeckim, choć sytuacja w ostatnich latach systematycznie się poprawiała, wraz z malejącym bezrobociem.
Pusty talerz jest więc codziennością wielu osób w naszym najbliższym otoczeniu. Banki Żywności przychodzą takim rodzinom i osobom z pomocą i przekazują jedzenie
potrzebującym. Nie przerwaliśmy pracy w czasie pandemii, a dzięki środkom z SWW zabezpieczamy pracowników Banku, działaczy i wolontariuszy organizacji przed
ewentualnym zarażeniem.
Pandemia COVID-19 dotyka nie tylko ludzi bogatych, ale najbardziej osoby biedne, które tracą dochody i tym bardziej nie mają środków, aby zabezpieczyć siebie i swoją
rodzinę przed niewidzialnym zagrożeniem. Pojawienie się ogniska chorobowego wśród osób ubogich może oznaczać szybkie rozprzestrzenianie się choroby oraz wyższy wskaźnik śmiertelności, ponieważ osoby biedne nie dysponują środkami na leczenie specjalistyczne, a czas przyjęcia w ramach usług opłacanych przez NFZ są wciąż odległy.
Dzięki wspólnej inicjatywie Jacka Bogusławskiego – członka zarządu Województwa Wielkopolskiego oraz Mieczysława Augustyna – prezesa PBŻ została ogłoszona akcja #ZARAŻAMYDOBROCIĄ tj. zbiórki pieniędzy wśród wielkopolskich przedsiębiorców oraz innych osób dobrego serca, które w 100% zostaną przeznaczone na zakup środków ochrony indywidualnej dla osób ubogich w północnej Wielkopolsce oraz osób, które na codzień zajmują się wydawaniem żywności ubogim. Środki zostaną dostarczone wraz żywnością dla osób potrzebujących odbierających pomoc żywnościową, za pośrednictwem współpracujących z bankiem organizacji charytatywnych bezpośrednio zajmujących się dożywianiem.