PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY  Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODPROGRAM 2018 – efekty

  1. Bank Żywności w Pile realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Współpracowaliśmy z 31 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa wielkopolskiego, pomorskiego oraz zachodniopomorskiego.
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 21 670 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego, pomorskiego oraz zachodniopomorskiego
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 986,37623 ton żywności;

o 86 309 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 104 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 2104 osoby
  2. Rodzaje warsztatów:
    • Ekonomiczne -10 spotkań dla 220 uczestników
    • Żywieniowe – 41 spotkań dla 824 uczestników
    • Kulinarne – 42 spotkań dla 840 uczestników
    • Niemarnowanie żywności – 11 spotkań dla 220 uczestników