PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODPROGRAM 2018 – efekty
- Bank Żywności w Pile realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2018 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie wrzesień 2018 – czerwiec 2019.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Współpracowaliśmy z 31 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa wielkopolskiego, pomorskiego oraz zachodniopomorskiego.
- Pomoc żywnościowa trafiła do 21 670 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego, pomorskiego oraz zachodniopomorskiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 986,37623 ton żywności;
o 86 309 paczek żywnościowych;
- W ramach Podprogramu 2018 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 104 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 2104 osoby
- Rodzaje warsztatów:
-
- Ekonomiczne -10 spotkań dla 220 uczestników
- Żywieniowe – 41 spotkań dla 824 uczestników
- Kulinarne – 42 spotkań dla 840 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 11 spotkań dla 220 uczestników