MINISTERSTWO 2

PODPROGRAM 2017 – efekty

  1. Bank Żywności w Pile realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
  1. Współpracowaliśmy z 30 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa wielkopolskiego, zachodniopomorskiego oraz pomorskiego
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 21993 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego, zachodniopomorskiego oraz pomorskiego
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
  •   991 ton żywności;
  •  89 408 paczek żywnościowych;
  1. W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 120 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 1872 osoby
  2. Rodzaje warsztatów:
  • Ekonomiczne – 13 spotkań dla  169 uczestników
  • Żywieniowe – 19 spotkań dla 465 uczestników
  • Kulinarne – 70 spotkań dla 1104 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 10 spotkań dla 134 uczestników