PODPROGRAM 2017 – efekty
- Bank Żywności w Pile realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
- Współpracowaliśmy z 30 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa wielkopolskiego, zachodniopomorskiego oraz pomorskiego
- Pomoc żywnościowa trafiła do 21993 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa wielkopolskiego, zachodniopomorskiego oraz pomorskiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 991 ton żywności;
- 89 408 paczek żywnościowych;
- W ramach Podprogramu 2017 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 120 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 1872 osoby
- Rodzaje warsztatów:
- Ekonomiczne – 13 spotkań dla 169 uczestników
- Żywieniowe – 19 spotkań dla 465 uczestników
- Kulinarne – 70 spotkań dla 1104 uczestników
- Niemarnowanie żywności – 10 spotkań dla 134 uczestników