PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODPROGRAM 2019 – efekty
- Bank Żywności w Pile realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Współpracowaliśmy z 34 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa: Wielkopolskiego, Zachodniopomorskiego oraz Pomorskiego
- Pomoc żywnościowa trafiła do 22 843 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa: Wielkopolskiego, Zachodniopomorskiego oraz Pomorskiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 1 147,39 ton żywności;
o 74 316 paczek żywnościowych;
- W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 133 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 1546 osoby
- Rodzaje warsztatów:
- edukacji finansowej – 20 spotkań dla 194 uczestników
- żywieniowo dietetycznych – 50 spotkań dla 501 uczestników
- Kulinarnych – 50 spotkań dla 594 uczestników
- Niemarnowania żywności – 13 spotkań dla 257 Uczestników