PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY  Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODPROGRAM 2019 – efekty

  1. Bank Żywności w Pile realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
  1. Współpracowaliśmy z 34 Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województwa: Wielkopolskiego, Zachodniopomorskiego oraz Pomorskiego
  2. Pomoc żywnościowa trafiła do 22 843 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa: Wielkopolskiego, Zachodniopomorskiego oraz Pomorskiego
  3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 1 147,39 ton żywności;

o 74 316 paczek żywnościowych;

  1. W ramach Podprogramu 2019 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 133 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 1546 osoby
  2. Rodzaje warsztatów:
    • edukacji finansowej – 20 spotkań dla  194 uczestników
    • żywieniowo dietetycznych – 50 spotkań dla 501 uczestników
    • Kulinarnych – 50 spotkań dla 594 uczestników
    • Niemarnowania żywności – 13 spotkań dla 257 Uczestników