Pomocą objęto 14230 osób,
Organizacje realizowały działania towarzyszące na rzecz włączenia społecznego zgodnie z działalnością statutową, uzupełniając o wymagane elementy dotyczące budżetu domowego, higieny osobistej, czy warsztatów dotyczących ekonomicznego przygotowywania posiłków z prostych produktów.
Przykłady:
Podczas wydawania paczek żywnościowych były prowadzone pogadanki w zakresie higienicznego przygotowania posiłków, gospodarowania budżetem domowym i prowadzenia zdrowego stylu życia.
Zajęcia aktywizujące i wspólne inicjatywy na rzecz społeczności lokalnej, zmierzające do wyjścia z ubóstwa, grupy wsparcia dla różnych kategorii osób w trudnej sytuacji, rozmowy edukacyjne mające na celu zapoznanie się z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
Podopiecznym w ramach podprogramu 2014 przekazaliśmy
– produkty mięsne (mielonka wieprzowa)
– produkty skrobiowe (makaron świderki)
– cukier
– produkty mleczne (mleko UHT)
– tłuszcze (olej rzepakowy)
Przekazano 27636 paczek żywnościowych,
Przekazano 201 741,4 kg żywności,
Współpracowano z 20 organizacjami i instytucjami