PODPROGRAM 2016 – efekty
1. W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 – czerwiec 2017, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg, ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.
2. Współpracowaliśmy z Organizacjami Partnerskimi Lokalnymi z terenu województw wielkopolskiego, zachodniopomorskiego oraz pomorskiego
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 19 409 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
o 977,54960 ton żywności;
o 62 103 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2016 realizowaliśmy również działania towarzyszące skierowane do osób korzystających z pomocy żywnościowej. W ramach tych działań przeprowadziliśmy łącznie 92 warsztatów edukacyjnych, w których wzięły 1 440 osoby
6. Rodzaje warsztatów:
• Ekonomiczne – 10 spotkań dla 110 uczestników
• Żywieniowe – 41 spotkań dla 665 uczestników
• Kulinarne – 41 spotkań dla 665 uczestników