„Nie marnuję. Jak planować zakupy, kupować i dzielić się z innymi”

Wczoraj w pubie U Wyspiarza spotkali się członkowie pilskiego klubu ekologicznego – Klub Dobrego Klimatu, którzy mieli okazję posłuchać wypowiedzi prezesa Pilskiego Banku Żywności – Mieczysława Augustyna i prezeski fundacji Współdzielnia – Doroty Bonzel. Rozmawialiśmy o planowaniu zakupów, wartości i cenach jedzenia, problemie marnowania żywności (zarówno w domach, jak i dużych korporacjach).

Prezes Banku Żywności przybliżył uczestnikom sposób działania pilskiego banku: pozyskiwanie żywności, dystrybucję, progi dochodowe, dobre praktyki oraz zakres pomocy osobom potrzebującym i organizacjom. Dorota Bonzel ze Współdzielni wyjaśniła, jak działa fundacja oraz lodówki społeczne – jaką żywność można do nich wkładać, co faktycznie do nich trafia i ile żywności dzięki nim udaje się uratować.

Spotkanie poprowadziła Zuzanna Błaszczyk-Koniecko – specjalista ds. komunikacji i wizerunku Altvater Piła Sp. z o.o. Serdecznie dziękujemy wszystkim uczestnikom i zapraszamy na kolejne spotkanie, którego szczegóły już niebawem! Bank Żywności w Pile Współdzielnia ENERIS Ochrona Środowiska Fundacja Pszczoła Jeziorki Aktywna Wieś Studio K2 Matki Wariatki Piła I Okolice Nadnotecki Instytut UAM w Pile Warsztatownia Piła Zero Waste Piła Wyspiarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *