02Kwi/17

Stanisław Borecki nowym Dyrektorem Pilskiego Banku Żywności

Z dniem 1 kwietnie 2017 stanowisko dyrektora biura Związku Stowarzyszeń Pilski Bank Żywności obejmuje Stanisław Borecki. Tego dnia dotychczasowy dyrektor Ryszard Pyziak po 12 latach przechodzi na emeryturę.

Stanisław Borecki w dotychczasowej karierze zawodowej związany był z przemysłem, przez wiele lat prowadził swoją działalność gospodarczą. Ostatnimi laty związany był z sektorem bankowym, który porzucił dla innej formy bankowości.

Ogromnie się cieszę że mogę stanąć przed tak ciekawym wyzwaniem jakim jest zarządzanie Bankiem Żywności. Przez ostatnie lata wiele udało się zrobić, Jadnak jest jeszcze dużo do realizacji. W najbliższym czasie rozpocznę serię spotkań z Naszymi organizacjami by na nowo poznać problemy które razem musimy rozwiązać. Wiem że razem możemy zrobić wiele dobrego dla potrzebujących – powiedział Stanisław Borecki.


W najbliższym czasie przygotowany zostanie plan działań które mają wzmocnić walkę z marnowanie żywności oraz pomocą potrzebującym. Jednym z głównych działań będzie poszerzenie obszaru dystrybucji oraz pozysku żywności.

Zapraszam zarówno organizacje jak i przedsiębiorców do nawiązania współpracy z Pilskim Bankiem Żywności. Przygotowaliśmy nową bogatą ofertę współpracy która zarówno dla organizacji społecznych jak i przedsiębiorców jest bardzo atrakcyjna. – powiedział Stanisław Borecki

01Sty/17

Zmiana wysokości kryterium dochodowego POPŻ – Podprogram 2016

Związek Stowarzyszeń Pilski Bank Żywności uprzejmie informuje, że od stycznia 2017 podwyższeniu uległa wysokość kryterium dochodowego  kwalifikującego osoby do korzystania z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 Podprogram 2016.

Od 2017 roku więcej osób będzie mogło skorzystać z pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. Zmiany zostały wprowadzone po konsultacjach z zespołem doradczym ds. wdrażania programu.

Podwyższone kwoty w ramach Podprogramu 2016 będą wynosić 1 268 zł dla osoby samotnie gospodarującej (dotychczas było to 951 zł) oraz 1 028 zł dla osoby w rodzinie (dotychczas 771 zł). Progi wzrosły do 200 proc. kryterium, uprawniającego do korzystania z pomocy społecznej. Poprzednie kryterium w wysokości 150 proc. obowiązywało od początku realizacji PO PŻ 2014-2020, tj. od grudnia 2014 r.

Zmiany zostały zawarte w „Wytycznych Instytucji Zrządzającej (MRPiPS) dla Instytucji Pośredniczącej i beneficjentów, dotyczących działań realizowanych w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w Podprogramie 2016”, wydanych przez Ministerstwo Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej 28 grudnia 2016 r.
STOPKA

16Lis/16

Badania hojności: trzy czwarte z nas podzieli się jedzeniem z innymi!

Aż jednak trzecia z nas jest gotowa kupić produkty na rzecz osób potrzebujących podczas zbiórki żywności w sklepach za 11-20 zł, a prawie jedna czwarta 21-50 zł! 74 proc. respondentów deklaruje udział w zbiórce żywności. To najnowsze przedświąteczne wyniki badań hojności Polaków przeprowadzone przez Kantar Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności. Zaprezentowano je we wtorek na spotkaniu, na którym Banki Żywności zainaugurowały jubileuszową 20. Świąteczną Zbiórkę Żywności. Odbędzie się w dniach 25-27 listopada w setkach sklepów w całym kraju.

– Co oznacza dla nas ten jubileusz? To, że się udało. Zbiórka stała się tradycją, rytuałem pomagania. I przez to czujemy się bardzo zobowiązani, bo ludzie nam zaufali, otworzyli przed nami serca – podkreśla Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. – To co najważniejsze w zbiórce to możliwość podzielenia się z potrzebującymi tym, co kupujemy. Ten odruch dzielenia się jest czymś najpiękniejszym i najbardziej naturalnym – dodaje.

Wyniki badań są niezwykle ciekawe, ponad jedna trzecia respondentów jako wspaniały prezent świąteczny wskazuje słodkie upominki. Co w opinii badanych nadaje świętom niepowtarzalnego smaku? Przede wszystkim karp smażony (45 proc.), barszcz czerwony (41 proc.) i pierogi (39 proc.).

Na wtorkowe spotkaniu w Warszawie (Smolna 8 Studio) znani kucharze przynieśli własne potrawy. Aneta i Jan Kuroniowie, Grzegorz Łapanowski, Karol Okrasa, Tomasz Jakubiak i Maciej Wawryniuk otrzymali jedno zadanie: zaprezentować to, co ich zdaniem sprawia, że święta są wyjątkowe. Na stole pojawiły się barszcz czerwony, śledzie, ciasteczka korzenne, sałatka i ciasto.

Wszystkie szczegóły na temat Banków Żywności oraz Świątecznej Zbiórki Żywności czekają na stronie www.bankizywnosci.pl. Można tam znaleźć też listę sklepów, w których będzie prowadzona zbiórka.

Banki Żywności i ich całoroczną działalność można wesprzeć również wysyłając charytatywny SMS o treści POMAGAM na numer 73265 koszt 3 zł + VAT.

W tym roku partnerami strategicznym Świątecznej Zbiórki Żywności jest producent ziół i przypraw marki Kamis – firma McCormick Polska. Partnerami Jubileuszowymi są Lidl i Tesco oraz Saatchi & Saatchi.

O Bankach Żywności:

Banki Żywności to organizacje, która nie tylko budują system lepszego wykorzystania żywności, by służyła także osobom najbardziej potrzebującym, ale prowadzą również kampanie, które przekonują Polaków do tego, jak łatwo jest nie marnować pieniędzy, nie wyrzucać jedzenia i oszczędzać je także dla innych.

Partnerzy

O McCormick Polska:

Firma jest obecna w Polsce od 2011 roku. Jej główna siedziba znajduje się w Stefanowie. McCormick Polska zatrudnia 800 osób. Firma jest krajowym liderem w ilości sprzedaży na rynku przypraw i musztard, które oferuje pod markami KAMIS i Galeo.

Od 2012 roku McCormick Polska jest Partnerem Strategicznym Świątecznej Zbiórki Żywności. W zeszłym roku firma McCormick Polska oraz Federacja Polskich Banków Żywności rozpoczęły realizację programu „Kulinarnie mocni”, w ramach którego edukują na temat doboru odpowiednich przypraw i ziół dla wydobycia oraz podkreślenia głębi smaku potraw złożonych z podstawowych składników. W kwietniu 2013 r. firma została wyróżniona nagrodą im. Jacka Kuronia przyznawaną przez Federację Polskich Banków Żywności, jako „Darczyńca roku 2012”.

O Lidl:

Lidl Polska należy do międzynarodowej grupy przedsiębiorstw Lidl, w której skład wchodzą niezależne spółki prowadzące aktywną działalność na terenie całej Europy. Historia sieci Lidl sięga lat 30. XX wieku, a pierwsze sieci pod szyldem tej marki powstały w Niemczech w latach 70. XX wieku. Obecnie w wielu krajach Europy istnieje około 10.000 sklepów tej marki, a w Polsce 600.

Każdego roku Lidl Polska włącza się w zbiórki Banków Żywności w okresie Wielkanocnym oraz przed Świętami Bożego Narodzenia. Jesteśmy dumni, że każda wspólna zbiórka Lidla i Banków Żywności to ok. 200 zaangażowanych sklepów i kilkadziesiąt ton żywności zebranej dzięki zaangażowaniu klientów. Po więcej informacji zapraszamy na stronę www.lidl.pl

O Tesco:

Tesco Polska jest czołową siecią sklepów samoobsługowych na polskim rynku z ponad 400 sklepami, od hipermarketów po małe osiedlowe supermarkety. Firma zatrudnia ok. 28 tys. osób i oferuje klientom produkty ponad 3000 polskich dostawców. Co tydzień sklepy Tesco odwiedza 5 milionów klientów.

Tesco Polska współpracuje z Federacją Polskich Banków Żywności już od 2000 r., włączając się co roku wraz ze swoimi klientami w ogólnopolskie zbiórki żywności. W 2013 r. firma rozpoczęła swój autorski program przekazywania nadwyżek żywności ze sklepów do lokalnych Banków Żywności. Przez pierwsze trzy lata trwania programu, przekazanych zostało 2800 ton żywności.

17Cze/16

Bank Żywności w Pile podsumował Podprogram 2015

Pomoc w ramach POPŻ kierowana była i będzie pomoc do osób i rodzin, które z powodu zbyt niskich dochodów znajdują się w trudnej sytuacji życiowej i mają trudności w zapewnieniu sobie i swojej rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych.

W ramach Programu osoby spełniające kryteria finansowe (952 zł – osoba samotna i 771 zł na osobę w rodzinie – do tej kwoty nie wlicza się programu „Rodzina 500 +”) mogły i wkrótce nadal będą mogły otrzymywać wsparcie na dwa sposoby:

  • w postaci artykułów spożywczych;
  • w postaci udziału w warsztatach kulinarnych i zajęciach edukacyjnych na temat prawidłowego odżywiania.

Obydwie formy pomocy mają na celu zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego, włączenia społecznego osób o niskich dochodach, zaspokojenie podstawowych potrzeb życiowych oraz wzmacnianie samodzielności i umiejętności w prowadzeniu gospodarstwa domowego.

W Podprogramie 2015 Pilski Bank Żywności przekazał ponad 18 000 beneficjentom 1 630 560 kilogramów zróżnicowanej żywości (paczki żywnościowe składały się z 16 rodzajów produktów) o łącznej wartości 5 094 708 złotych

W działaniach towarzyszących (warsztatach), których na terenie 5 powiatów (13 gmin, 23 sołectw) odbyło się 106 (łącznie 265 godzin zegarowych) wzięło udział 1193 osób.

Kolejny podprogram – 2016 rozpocznie się najprawdopodobniej od sierpnia 2016 r. Ogólne zasady nie ulegną większym zmianom, a asortyment produktów, które będzie można otrzymać kształtuje się następująco:


  • Makaron jajeczny – 5kg
  • Ryż biały – 5kg
  • Herbatniki – 2 kg
  • Mleko UHT – 9 l
  • Ser podpuszczkowy dojrzewający – 2,4 kg
  • Groszek z marchewka – 3.20 kg
  • Fasola biała 3.2 kg
  • Koncentrat pomidorowy 1,28 kg
  • Powidła śliwkowe 1,2 kg
  • Gulasz wieprzowy z warzywami – 4,25 kg
  • Filet z makreli w oleju – 1,36 kg
  • Szynka drobiowa – 2,7 kg
  • Cukier biały – 4 kg
  • Olej rzepakowy – 4 l

 

 

 

02Lut/16

Polacy przekazali potrzebującym ponad 829 ton żywności

Ostateczne wyniki Świątecznej Zbiórki Żywności to 829 971 kg i pomoc dla 260 000 osób potrzebujących! Banki Żywności dziękują darczyńcom, wolontariuszom i partnerom za zaangażowanie. Kolejna zbiórka żywności w sklepach już w marcu.

Olej, konserwy mięsne i warzywne, przetwory, słodycze – to produkty, które najczęściej trafiały do zbiórkowych koszy sklepów w 450 miejscowościach w Polsce. Akcja została zorganizowana przez 31 Banów Żywności, z myślą o podstawowych potrzebach najuboższych. –7,4 % Polaków codziennie staje przed wyborem, ciepłe ubranie czy ciepły posiłek. Dwanaście potraw na wigilijnym stole jest dla nich odległym marzeniem. Ideą Świątecznej Zbiórki Żywności jest stworzeniem osobom potrzebującym możliwości godnego i radosnego przeżywania Świąt Bożego Narodzenia. Zaangażowanie 52 000 wolontariuszy Świątecznej Zbiórki Żywności to dowód wrażliwości Polaków na sytuację najuboższych. – tłumaczy Marek Borowski, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności.

Żywność zebrana podczas Świątecznej Zbiórki Żywności to wynik nie tylko zbiórki w sklepach, ale również w firmach, na rynkach hurtowych i za pośrednictwem platformy charytatywni.allegro.pl.
Z pomocy skorzystało 260 000 podopiecznych organizacji współpracujących z Bankami Żywności m.in: jadłodajni, noclegowni dla bezdomnych, świetlic dla dzieci, hospicjów, stowarzyszeń dla najuboższych.

Banki Żywności dziękują wolontariuszom, darczyńcom i partnerom!

Firma McCormick Polska, właściciel marek Kamis i Galeo, udzieliła wsparcia finansowego
i przekazała własne produkty na akcję, a także zaangażowała pracowników w wolontariat na rzecz Banków Żywności. –
Nasza firma pomaga Bankom Żywności od czterech lat. Jesteśmy szczęśliwi, mogąc włączyć się w tak ważną inicjatywę w Polsce służącą niesieniu pomocy ludziom potrzebującym – tym, którzy znaleźli się w trudnej sytuacji. Jesteśmy pod ogromnym wrażeniem rozmiaru dobroczynności w całej Polsce oraz poziomu zaangażowania
w Świąteczną Zbiórkę Żywności wolontariuszy, w tym – na przestrzeni tych ostatnich 4 lat – około 200 osób z naszej firmy. Chcemy podejmować nowe działania z Bankami Żywności, bo wierzymy, że edukacja na temat gospodarowania żywnością oraz odżywiania pomoże stawić czoła problemowi marnowania żywności –
Olivier Touzalin, Prezes zarządu firmy McCormick Polska.

Dzięki życzliwości firmy Allegro za pośrednictwem serwisu charytatywni.allegro.pl potrzebującym zostało przekazanych 1714 kg żywności o wartości powyżej 10 000zł – Wsparliśmy w ten sposób już kilkadziesiąt projektów, łączących zakupy online z dobroczynnością. To nasz wkład w czynienie dobra, z którego jesteśmy dumni  – dodaje Krzysztof Śpiewek – Manager Projektów CSR w Allegro.

Dodatkowych 17 ton żywności przekazało Tesco Polska – Nasi klienci od wielu lat angażują się
w Świąteczną Zbiórkę Żywności. Chcąc okazać nasze wsparcie dla tej inicjatywy, do żywności zebranej przez naszych klientów w całym kraju zdecydowaliśmy się przekazać dodatkowe 20% – tłumaczy Adam Manikowski, dyrektor zarządzający Tesco Polska.

Rozdysponowanie prawie 830 ton żywności w tak krótkim czasie to trudne logistycznie zadanie. Zrealizowanie go było możliwe dzięki Grupie Raben, firmie logistycznej– wspieramy misję Banków Żywności przez cały rok, Świąteczna Zbiórka Żywności była ukoronowaniem naszej współpracy– Marta Szymborska, Kierownik ds. PR i CSR w Grupie Raben.

Banki Żywności działają przez cały rok

Kolejna tzw. Wielkanocna Zbiórka Żywności odbędzie się w terminie 11-13 marca 2016 r.

Banki Żywności działają przez cały rok angażując się w Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, odbiór darowizn od producentów i sprzedawców żywności, jak również od rolników. Żywność przekazywana jest do organizacji partnerskich na terenie całego kraju. Banki Żywności w 2015 roku wsparły ponad 1,3 miliona osób potrzebujących w Polsce, przekazując łącznie ponad 140 000 ton żywności na cele społeczne. Oznacza to pomoc żywnościową od Banków Żywności w postaci 20 tirów żywności dziennie.

Zaangażuj się! Wejdź na www.bankizywnosci.pl

13Sty/16

Grupa Raben partnerem strategicznym Banków Żywności

Grupa Raben rozpoczęła współpracę strategiczną z Federacją Polskich Banków Żywności. Firma zaoferowała wsparcie w transporcie żywności. Dzięki temu będziemy mogli uratować więcej żywności przed zmarnowaniem i wesprzeć więcej osób potrzebujących w Polsce.

Marta Szymborska, Lider CSR w Grupie Raben deklaruje:
Zakładamy, że do końca roku przewieziemy ok. 16 000 palet żywności z krótkim terminem przydatności.  Do współpracy zaangażowaliśmy wszystkie spółki Grupy Raben w Polsce, ponieważ produkty, które przewozimy dla Banków Żywności, wymagają różnych warunków w transporcie. Przykładowo firma Fresh Logistics będzie przewoziła towary, które należy utrzymywać w temperaturze od 0 do 6 stopni C. Kolejnym krokiem inicjatywy będzie akcja skierowana do Klientów Grupy Raben, uświadamiająca możliwość przekazywania towarów, które nieodpłatnie przewieziemy w ramach współpracy z Bankami Żywności.  Pomagamy Bankom Żywności ratować żywność przed zmarnowaniem korzystając z naszej kluczowych kompetencji – planowania optymalnego łańcucha dostaw oraz wysokiej jakości usług transportowych. 

Dzięki inicjatywie Grupy Raben, Banki Żywności będą w stanie uratować tysiące ton żywności rocznie i dotrzeć z pomocą żywnościowa do większej liczby osób potrzebujących. Pomoc Grupy Raben to profesjonalne wsparcie systemowe dla Banków Żywności. Marnowanie żywności podczas, gdy w Polsce prawie 3 miliony osób żyje w skrajnym ubóstwie to paradoks, który Banki Żywności chcą rozwiązywać.  Współpraca Raben i Banków Żywności z pewnością przyczyni się do zmiany społecznej w Polsce – zmniejszenia skali marnowanej żywności oraz polepszenia sytuacji osób żyjących w ubóstwie.  – mówi Marek Borowski Prezes Federacji Polskich Banków Żywności.

 

Grupa Raben świadczy usługi na rynku logistyki od ponad 80 lat. Oferuje kompleksowe usługi logistyczne – logistykę kontraktową, transport drogowy: krajowy, międzynarodowy, w tym do Europy Wschodniej. Świadczy także obsługę produktów świeżych, wymagających temperatury od 0 do 6 stopni w całym łańcuchu logistycznym, transport całopojazdowy  oraz   intermodalny, morski oraz powietrzny. Grupa posiada własne oddziały w 10. krajach Europy oraz dysponuje około 1 000 000 m2 powierzchni magazynowych.

03Sty/16

Dobre praktyki w zakresie zagospodarowania żywności

Jeśli jesteś przedstawicielem regionalnej organizacji partnerskiej Banku Żywności, tu znajdziesz informacje, dobre praktyki, materiały do pobrania oraz inspiracje. Zapraszamy także do dzielenia się swoimi doświadczeniami i poradami. Będziemy je regularnie publikować. Jeśli chcesz wysłać swoją dobrą praktykę lub szukasz informacji, napisz do nas wiadomość na adres bz.pila@bankizywnosci.pl Continue reading

29Gru/15

Warzywa i owoce objęte embargo – informacja dla producentów rolnych!

Federacja Polskich Banków Żywności nie koordynuje odbioru warzyw i owoców objętych tymczasowymi nadzwyczajnymi środkami wsparcia dla producentów niektórych owoców i warzyw w związku z zakazem ich przywozu z Unii Europejskiej do Federacji Rosyjskiej. Decyzja o odbiorze, od lokalnego dostawcy, podejmowana jest bezpośrednio i indywidualnie przez Banki Żywności, które decydują o rodzaju i ilości warzyw oraz owoców, które są w stanie przyjąć, zagospodarować i przekazać do spożycia przez osoby potrzebujące. 

Przypominamy, że doskonałym sposobem na zagospodarowanie znaczących ilości jabłek lub innych warzyw i owoców jest ich przetworzenie na soki, musy i przetwory. Produkty przetworzone nadają się do dłuższego przechowywania i dają możliwość racjonalnej ich dystrybucji. Jednak na chwilę obecną przepisy na poziomie krajowym nie przewidują takiej możliwości.

Pełny rejestr organizacji charytatywnych uprawnionych do obioru żywności znajduje się na stronie Agencji Rynku Rolnego pod adresem:
http://www.arr.gov.pl/rejestr-jednostek-organizacyjnych-i-osob-fizycznych-embargo