16Wrz/19

Program Równać Szanse – na dobry start w dorosłe życie.

8 500 zł to maksymalna kwota dotacji, która może otrzymać organizacja pozarządowa, jednostka kultury lub grupa nieformalna na projekty młodzieży, działającej we wsi lub miejscowości do 20 000 mieszkańców. Bank Żywności w Pile realizujący projekt pn. „Centrum Integracji Wielkopolskich Inicjatyw Społecznych”zaprasza na bezpłatne szkolenie oraz doradztwo. Spotkanie poprowadzi przedstawiciel Fundacji Nauka Dla Środowiska z Koszalina – Partner Regionalny Programu Równać Szanse.

Program Równać Szanse Polsko-Amerykańskiej Fundacji Wolności istnieje od 2001 roku i jest administrowany przez Polską Fundację Dzieci i Młodzieży. W ciągu osiemnastu lat istnienia programu ponad 3000 projektów uzyskało dofinansowanie.

Celem Regionalnego Konkursu Grantowego „Równać Szanse” jest wsparcie projektów, które rozwijają u młodych ludzi umiejętności wykorzystania tego, co może im sprzyjać w nich samych i otaczającym środowisku, oraz umiejętności zjednywania sobie innych podczas pracy w grupie i realizacji wspólnych celów. Maksymalna kwota dotacji to 8 500 zł na projekty trwające minimum 6 miesięcy, realizowane ze stałą grupą młodych w wieku 13-19 lat. Adresatami konkursu są lokalne organizacje pozarządowe, gminne domy kultury i biblioteki oraz nieformalne grupy dorosłych (które chcą założyć organizację pozarządową), z małych miejscowości do 20 000 mieszkańców. Zapraszamy na stronę www.rownacszanse.pl, na której znaleźć można bazę dotychczasowych projektów, materiały i publikacje oraz panel wnioskodawcy.

Pilski Bank Żywności w ramach projektu Centrum Integracji Wielkopolskich Inicjatyw Społecznych subregionu pilskiego współfinansowanego przez Samorząd Województwa Wielkopolskiego zaprasza na bezpłatne szkolenie z zakresu przygotowania projektu konkursowego.
Uczestnicy po zakończonych warsztatach będą mogli skorzystać z bezpłatnych konsultacji projektowych z Arkadiuszem Borysiewiczem przedstawicielem Regionalnego Partnera Programu Równać Szanse. Wszystko to odbędzie się 26 września 2019 r. o godzinie 10:00 w Pile, przy ulicy Dobrowskiego 8 (Invest Park, sala beżowa). Zainteresowane osoby udziałem w szkoleniu prosimy o zgłoszenie do dnia 24 września 2019 r. pod numerem telefonu 519 418 321 lub wysłanie wiadomości na adres e-mail ciwis.pila@bankizywnosci.pl .

 

Zadanie jest finansowane ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego

 

 

11Wrz/19

Już jest, od dawna oczekiwane: Centrum Integracji Wielkopolskich Inicjatyw Społecznych dla subregionu pilskiego!

Związek Stowarzyszeń Pilski Bank Żywności  rozpoczyna realizację projektu Centrum Integracji Wielkopolskich Inicjatyw Społecznych dla subregionu pilskiego, finansowane ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego. Celem centrum będzie przede wszystkim wspieranie organizacji pozarządowych i grup nieformalnych, a także m.in. nawiązywanie i budowanie sieci kontaktów trzeciego sektora oraz animowanie współpracy organizacji z Samorządem Województwa Wielkopolskiego. Poprzez swoją działalność Centrum przyczyni się do rozwoju kapitału społecznego i poprawy jakości życia mieszkańców.

„Wsparciem w ramach realizowanego projektu zostaną objęte organizacje pozarządowe oraz grupy nieformalne z terenu powiatów: pilskiego, złotowskiego, czarnkowsko-trzciancekiego, chodzieskiego oraz wągrowieckiego. Wieloletnie doświadczenie Związku Stowarzyszeń Pilski Bank Żywności we współpracy z organizacjami pozarządowymi oraz grupami nieformalnymi pozwoliło stworzyć ofertę odpowiadająca na potrzeby wszystkich zainteresowanych podmiotów.”- powiedział Mieczysław Augustyn, prezes Związku Stowarzyszeń Pilski Bank Żywności

Centrum Integracji Wielkopolskich Inicjatyw Społecznych przyświeca hasło „Zawsze z Tobą”. Realizując ten projekt chcemy być w stałym kontakcie zarówno wykorzystując tradycyjne kanały kontaktu (spotkania, warsztaty, kontakt telefoniczny poczta tradycyjna, szkolenia w terenie) jak i nowe technologie (media społecznościowe, e-mail, webinaria).  Razem z partnerami będziemy dążyli do realizacji planów organizacji pozarządowych i grup nieformalnych, pomożemy w ich profesjonalizacji, wykorzystaniu nowych narzędzi oraz pozyskiwaniu środków na realizację nawet najbardziej nieszablonowych projektów zmieniających na lepsze środowisko lokalne.

Przygotowana oferta wsparcia będzie na bieżąco wzbogacana o nowe segmenty zgodnie z oczekiwaniami beneficjentów projektu. Kadra realizująca projekt to zespół profesjonalistów, posiadających doświadczenie w realizacji projektów w skali lokalnej, krajowej oraz międzynarodowej.

Już dzisiaj zapraszamy do śledzenia profilu Centrum Integracji Wielkopolskich Inicjatyw Społecznych na portalu Facebook (facebook.com/ciwis.pila)

Zadanie jest finansowane ze środków Samorządu Województwa Wielkopolskiego

05Wrz/19

Kolejny kulinarny rekord polski zdobyty przez Bank Żywności w Pile

Jubileusz 25-lecia Banku Żywności w Pile okazał się rewelacyjną okazją do podjęcia próby pobicia kolejnego rekordu polski Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości. Wyzwanie to wspólnie z nami podjęli: ambasador Banku Żywności w Pile i finalista programu MasterChef Matteo Brunetti razem z właścicielem Największej w Polsce Patelni & Brytfanny Plenerowej, Waldemar Załuski oraz Tesco Polska.

Ślepe ryby to wielopolska tradycyjna zupa warzywna z dodatkiem śmietany. Jej nazwa pochodzi stąd, ze nie była gotowana na mięsie więc nie zawierała oczek tłuszczu. Znana jest również pod nazwą „Rzadkie Pryki”.  Wykorzystując największa w Polsce brytfannę plenerową wspólnie z naszymi partnerami udało nam się przygotować ponad 700 litrów zupy, tym samym wydaliśmy ponad 2 000 porcji uczestnikom Jubileuszu 25-lecia Banku Żywności w Pile.

Sieć Tesco Polska wsparła nas przekazując ponad 200 kg warzyw oraz 500 l wody przeznaczonej na przygotowanie największej porcji zupy.

Największym wyzwaniem w tego rodzaju projektach jest zgromadzenie odpowiedniej ilości produktów potrzebnych do przygotowania potrawy. Sieć Tesco Polska która była również partnerem strategicznym 25-lecia Banku Żywności w Pile przekazała nam wszystkie niezbędne warzywa oraz wodę do przygotowania zupy. Jesteśmy im ogromnie wdzięczni za pomoc i wsparcie naszych nieszablonowych pomysłów – podkreśla Stanisław Borecki, dyrektor Banku Żywności w Pile.

Niezastąpiony ambasador Banku Żywności w Pile razem z Waldemarem Załuskim właścicielem największej w Polsce brytfanny plenerowej dbali o jakość oraz smak zupy. Dzięki zaangażowaniu wielu osób udało nam się pobić kulinarny rekord polski Polskiej Księgi Rekordów i  Osobliwości.

Jest to już drugi rekord Banku Żywności w Pile. Pierwszy który odbył się w 2018 r. dotyczył przygotowania największej porcji jajecznicy do której przygotowania wykorzystano 6 000 jajek.

04Wrz/19

Odlotowy jubileusz 25-lecia Banku Żywności w Pile

Strefa świadomości, kulinarny rekord polski, koncert Agnieszki Chylińskiej to tylko niektóre atrakcje, które przygotował Bank Żywności w Pile z okazji jubileuszu 25-lecia istnienia. Wyjątkowe wydarzenie, które zgromadziło tysiące osób odbyło się 31 sierpnia br. na Pilskim Lotnisku.

 

15 listopada 1994 r. Fundacja Pomocy Humanitarnej w Pile powołała do życia, jako swoją agendę Bank Żywności, Odzieży i Sprzętu. Rok później przeprowadzona została pierwsza w historii Świąteczna Zbiórka Żywności. Efekty tej zbiórki to  38 kg żywności. Akcja ta z roku na rok rozrastała się a ilość zebranej żywności systematycznie rosła.  Przybywało również wolontariuszy, dzisiaj z Bankiem Żywności w Pile współpracuje ponad 1000 wolontariuszek i wolontariuszy.

Wprowadziliśmy szereg pionierskich rozwiązań, które dzisiaj wykorzystywane są w codziennej pracy. Wspólnie z siecią Tesco rozpoczęliśmy projekt codziennych odbiorów żywności krótkoterminowej ze sklepów. Udało nam się wspólnie uratować tysiące ton żywności przed zmarnowaniem, a to rozwiązanie zostało wprowadzone już w wielu sieciach handlowych w Polsce.

Od 2014 roku razem z Bankiem żywności w Pile ratujemy żywność przed zmarnowaniem i pomagamy potrzebującym. To właśnie nasza współpraca zaowocowała w postaci dobrych praktyk i rutyn w ramach realizacji misji Tesco (żadna żywność nadająca się do zjedzenia nie powinna zostać zmarnowana), które przekładają się na jakość wspólnych działań. Jak widać razem również świętujemy 25 lecie Banku Żywności w Pile. To świetny zespół ludzi z pasją i misją pomagania. Wspólnie stworzyliśmy film, który pokazuje w jaki sposób ratujemy na co dzień żywność i przekazujemy ją na stół potrzebujących – powiedziała Małgorzata Tokarz – CSR Operational Menager Tesco Polska

 

Jubileusz 25–lecia Banku Żywności był okazją do podziękowania naszym partnerom, wolontariuszom oraz darczyńcom. Wspólnie podjęliśmy próbę pobicia rekordu kulinarnego w przygotowaniu największej ilości tradycyjnej wielkopolskiej zupy „Ślepe Ryby”. Wraz z ambasadorem Banku Żywności w Pile oraz finalistą programu MasterChef Matteo Brunettim, właścicielem Największej w Polsce Patelni & Brytfanny Plenerowej, Waldemarem Załsukim oraz siecią Tesco Polska pobiliśmy rekord polski Polskiej Księgi Rekordów i Osobliwości. Przygotowana 2 000 porcji (700 litrów), które trafiły  w ręce uczestników jednego z największych wydarzeń w historii Piły. Strefa świadomości poświęcona była zagadnieniom zdrowego odżywiania oraz filozofii Zero Waste. Była to świetna okazja do spotkania z ekspertkami: Joanną Przybył z Zero Waste Piła oraz Agnieszką Pankau, uznaną dietetyczką. Dodatkowych emocji dostarczał Air Show, na pilskim niebie pojawiło się wiele samolotów szybowców oraz spadochroniarzy, których ewolucje zapierały dech w piersiach.

Formą piknikową pragniemy podziękować wszystkim partnerom, wolontariuszom oraz darczyńcą za dotychczasowe 25 lat wspólnej pracy. Przed nami wiele wyzwań ale jestem pewien, że razem jesteśmy w stanie im sprostać – powiedział Stanisław Borecki, dyrektor Banku Żywności w Pile.

Zakończeniem jubileuszu 25-lecia Banku Żywności w Pile był koncert gwiazdy wieczoru – Agnieszki Chylińskiej, która porwała publiczność do wspólnej zabawy. Partnerem strategicznym wydarzenia była siec Tesco Polska.

 

09Lip/19

Zapytanie ofertowe

Jesteśmy Związkiem Stowarzyszeń Pilski Bank Żywności działającym na terenie czterech województw. Jesteśmy organizacją pozarządową o statusie OPP.

Opis zapytania

Zakup wózka widłowego o następujących parametrach:

-stan: nowy

-typ: wózek widłowy czołowy

-rodzaj napędu: elektryczny

-udźwig: 2000 kg

-wysokość podnoszenia: 3m

-przesuw boczny wideł: tak

Zakup wózka widłowego prowadzonego o następujących parametrach:

-stan: nowy

-rodzaj napędu: elektryczny

-udźwig: 1000 kg

-wysokość podnoszenia: 2m

Zakup samochodu dostawczego do 3,5 t o parametrach:

-stan: nowy

-typ zabudowy: izotermiczna do –10 st.C

-jednostka napędowa: silnik diesla 2,3 130 kM,

-dodatkowe oczekiwania: 5 miejsc paletowych 1200×800, maksymalna ładowność przy całkowitej masie 3,5 t.

Miejsce, termin i sposób złożenia oferty: ofertę (skan) należy przesłać drogą elektroniczną na adres e-mail: stanislaw.borecki@bankizywnosci.pl w nieprzekraczalnym terminie do dnia 19 lipca 2019

Finansowanie:

Dotacja

21Maj/19

Podejmij EkoMisję, nie marnuj żywności.

Projekt “EkoMisja – Nie Marnuję” ma za zadanie zwiększać świadomość, głównie dzieci i młodzieży oraz osób dorosłych (rodziców, nauczycieli) na temat ekologicznych skutków marnowania żywności. Dążymy do tego, by budować proaktywne postawy i zachowania ekologiczne wśród osób dorosłych, dzieci oraz młodzieży, poprzez działania edukacyjne pokazujące pozytywne aspekty ograniczenia marnowania żywności dla indywidualnych konsumentów (oszczędność pieniędzy, oszczędność energii, wody, surowców, troska o planetę, odpowiedzialność społeczna) oraz kreowanie mody na niemarnowanie żywności, jako kompleksowego zachowania proekologicznego.

Pilski Bank Żywności jako jeden z 10 Banków w Polsce rozpoczął nowatorski projekt EkoMisja – nie marnuję. Przeciwdziałanie marnowaniu żywności oraz zmniejszanie niedożywienia to główne cele naszej działalności. Niestety Polska znajduje się na 5 miejscu w UE pod względu  ilość wyrzucanej żywości. Statystyczny Polak marnuje jej rocznie ok. 235 kg. Tym projektem będziemy starali się zachęcić nie tylko dzieci ale również dorosłych do przeciwdziałania marnowaniu żywności – powiedział Stanisław Borecki, dyrektor biura Pilskiego Banku Żywności

W ramach projektu powstała kampania społeczna „Marnując Żywność – Marnujesz Planetę”. Projekt zakłada działania edukacyjne w szkołach podstawowych na lata 2018-2020, realizowane przez edukatorów z Pilskiego Banków Żywności. Udział w projekcie weźmie 10 szkół podstawowych z Piły i okolic oraz 2 000 uczniów. Pierwsza edycja rozpoczęła się w marca 2019. Projekt zakłada zainicjowanie ekologicznych kół tematycznych – Szkolne Kluby Niemarnowania, których ideą będzie rozwijanie myślenia ekologiczne oraz kształtowanie postaw proekologicznych.

Projekt „EkoMisja Nie Marnuję” finansowany jest ze środków Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Partnerzy merytoryczni projektu:
Ministerstwo Środowiska
Minister Edukacji Narodowej
Ośrodek Rozwoju Edukacji
Instytut Badań Edukacyjnych

08Lis/18

Więcej relacji, mniej formalności.

Banki Żywności dzięki swoim możliwościom działania na masową skalę, są największym realizatorem Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa w Polsce. W ostatnim Podprogramie z pomocy skorzystało ponad 750 tysięcy osób. Obecnie organizacja uruchomiła kolejne dostawy żywności w nowym Podprogramie na sierpień 2018-czerwiec 2019. Banki Żywności wprowadziły również praktyki usprawniające cały proces przekazywania produktów, który umożliwia szybszą pomoc i większą koncentrację na człowieku niż na formalnościach. Rozwiązania te zostały docenione przez instytucje unijne.

Jako jedna z 4 organizacji pozarządowych realizujących ten program, Banki Żywności odpowiadają za dystrybucję 54% żywności. Resztę, tj 46% żywności zagospodarowują trzy inne organizacje, biorące udział w programie.

Efektywna realizacja pomocy żywnościowej i szybkie docieranie do osób potrzebujących jest w dużej mierze zależne od możliwości logistycznych organizacji, możliwości technicznych, ale również od kwestii administracyjnych. Profesjonalizacja działań na tych poziomach jest niezbędna by wspierać ponad 1300 współpracujących z Bankami Żywności lokalnych organizacji partnerskich. Ma to przełożenie na końcowego odbiorcę tej pomocy, którym jest człowiek ze swoją podstawową potrzebą dostępu do żywności.

Banki Żywności jako jedyna organizacja biorąca udział w programie POPŻ oprócz wsparcia koordynatora zapewnia dla współpracujących podmiotów specjalną platformę informacyjną z dostępem do niej przez 24 godziny na dobę 7 dni w tygodniu. Stanowi ona bazę wiedzy, kontaktów i wzorów dokumentów dotyczących programu. Dzięki niej organizacje zyskują zcentralizowane informacje dostępne w wygodny, a przede wszystkim szybki sposób www.popz.bankizywnosci.pl

Sukcesem okazały się także narzędzia wsparcia dla partnerskich organizacji, stworzone przez Banki Żywności i docenione przez Komisję Europejską w 2018 roku. Chodzi o „Małego Pomocnika” dla organizacji lokalnych i „Dużego Pomocnika” dla organizacji regionalnych, oba w wersji elektronicznej, dostępnej online. Ich sukcesem jest zmniejszenie części obowiązków administracyjnych szczególnie sprawozdawczych oraz skrócenie czasu przygotowania dokumentów, które generowane są przez system automatycznie. Te rozwiązania  umożliwiają współpracującym organizacjom większą koncentrację na człowieku, relacjach i skuteczniejszym pomaganiu niż na formalnościach.

– Zawsze musimy myśleć najpierw o człowieku, niezależnie jak bardzo sformalizowana jest pomoc. Stąd też nasze inicjatywy na usprawnienie procedur. Dążymy do tego by ludzie z osób potrzebujących stawali się osobami potrzebnymi. To wymaga by traktować ich ze zrozumieniem i należytą godnością. Zależy nam nie tylko na tym by otrzymywali oni żywność, ale również by mieli zapewnione wsparcie w postaci możliwości udziału we wspierających warsztatach i by byli włączani w społeczność. Jednak człowiek może zacząć myśleć o innych dobrach i innych wartościach, jak np. swoje zdrowie czy praca, wtedy kiedy ma zapewnioną egzystencje. Zabezpieczenie tej podstawowej potrzeby, którą jest żywność, to w dalszym ciągu priorytetowy element działań. Wiele z naszych organizacji uzupełnia pakiet POPŻ dodatkową świeżą żywnością, pochodzącą z Banków Żywności, np. owocami, warzywami, jogurtami, których program nie zawiera. Zwiększanie ilości i jakości pomocy żywnościowej jest możliwe dzięki masowej działalności Banków Żywności i pozyskiwaniu przez nich produktów z różnych źródeł m.in. od rolników, producentów i sklepów  – podkreśla Beata Ciepła, Wiceprezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności

Banki Żywności, od sierpnia 2017 do czerwca 2018 roku, dotarły z pomocą żywnościową za pośrednictwem organizacji partnerskich, do ponad 750 tysięcy osób, przekazując ponad 37 tysięcy ton żywności. Obok wsparcia żywnościowego, osoby potrzebujące mogły skorzystać z ponad 5 tysięcy warsztatów i działań, ułatwiających wychodzenie z sytuacji kryzysowej oraz integrujących ze społecznością lokalną.

Obecnie ruszyły kolejne dostawy w ramach Podprogramu sierpień 2018 – czerwiec 2019. Realizacja tego Podprogramu zakłada przekazanie 35 tysięcy ton żywności w okresie październik 2018 – czerwiec 2019. Zestaw roczny obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok 49 kg na osobę w tym: mleko, miód, sery, oleje, cukry, kasze, makarony, ryże, herbatniki, produkty owocowo – warzywne: fasola biała, buraki, groszek z marchewką, koncentraty pomidorowe, powidła śliwkowe, produkty mięsne: szynki wieprzowe i drobiowe, pasztety wieprzowe, kabanosy, filety z makreli oraz gołąbki w sosie pomidorowym.

Założenia programu POPŻ ogólnie:
W ramach trwającego Programu Operacyjnego Pomocy Żywnościowej, aktualnie paczki żywnościowe otrzymywać mogą osoby, które otrzymają skierowanie z Ośrodka Pomocy Społecznej i nie przekraczają kryterium (od 01.10.2018) 1402 zł dla osoby samotnie gospodarującej i 1056 zł dla osoby w rodzinie. Od Pomoc przekazywana jest w formie paczek z produktami spożywczymi lub w formie posiłków. Ważnym elementem są działania towarzyszące. Są to warsztaty aktywizujące, na których potrzebujący uczą się racjonalnego żywienia, prawidłowego gospodarowania żywnością i budżetem domowym.