Ślad węglowy oraz ślad wodny to dwa pojęcia najczęściej używane przez organizacje ekologiczne i dbające o środowisko. To właśnie te zagadnienia w dużej mierze pozwalają nam zobrazować, jaki wpływ na środowisko mają nasze działania. Pilski Bank Żywności od 1994 roku dba o to, żeby wyprodukowana żywność, która już zostawiła ślad węglowy i wodny się nie zmarnowała. Według FAO co roku marnujemy 1,3 gigaton żywności, co przekłada się na 3,3 gigaton ekwiwalentu CO2 – 1 kg żywności to 2,5 kg CO2.[1] Natomiast średnio do wyprodukowania 1 kg jedzenia potrzebujemy aż 5383 litry wody.[2]

Żywność ta już została wyprodukowana – już zaciągnęliśmy dług u Ziemi – nie zmarnujmy jej. Przekazując 1% swojego podatku, wspierasz transport żywności zagrożonej zmarnowaniem do Pilskiego Banku Żywności.

Rocznie na transport wydajemy ponad 87 000 złotych, przejeżdżamy ponad 40 076 km, czyli tyle, ile wynosi długość równika. Za tę kwotę udało nam się uratować 1000 ton jedzenia, co daje 50 pełnych TIR-ów żywności.

Przekaż 1% swojego podatku na TRANSPORT ŻYWNOŚCI – nie zmarnujmy planety i jedzenia KRS 0000066623.

  1. Pod koniec wypełniania swojego PIT-u będzie rubryka

a Tutaj wpisz nr KRS 0000066623 lub wyszukaj z bazy organizacji Związek Stowarzyszeń Pilski Bank Żywności.

  • Wpisz cel szczegółowy TRANSPORT

i opcjonalnie zaznacz wyrażam zgodę.


[1] https://www.fao.org/news/story/pt/item/196402/icode/

[2] Suma śladu wody 5 przykładowych produktów (1 kg wołowiny – 15 000 litrów,1 kg wieprzowiny – 6 000 litrów, 1 kg sera – 3 200 litrów, 1 kg ryżu – 2 500 litrów, 1 kg pomidorów – 215 litrów) podzielona przez 5.

https://hydropolis.pl/produkcja-zywnosci-a-woda/